Hop til hovedindholdet

Aalborg Bibliotekerne logo

Vær sammen om historien: Blinde vinkler - Billeder af kolonien Dansk Vestindien


Dato og tid

Torsdag d. 14. marts 2024 kl. 16:30 til 18:00

Tilmeldingsfrist

Torsdag d. 14. marts 2024 kl. 12:00

Sted

Loungen, Hovedbiblioteket, Rendsburggade 2, 9000 Aalborg Loungen, Hovedbiblioteket
Rendsburggade 2
9000 Aalborg

Vær sammen om historien: Blinde vinkler - Billeder af kolonien Dansk Vestindien


Vær med til - sammen med andre - at dykke ned i vores fælles historie; og vær med til at undersøge, hvordan den har formet vores fælles nutid.

Det Hemmelige Selskab for Historie, som ikke er mere hemmeligt, end at vi gerne taler højt om det, inviterer til nye møder, nye emner, nye samtaler. Ph.d. i Kunst og Kulturvidenskab, seniorforsker ved Det Kgl. Bibliotek, Mette Kia Krabbe Meyer leverer dagens inspirerende oplæg via live stream og svarer efterfølgende på spørgsmål.  

Den grumme historie 

7.500 kilometer væk ligger de tre vestindiske øer, St. John, St. Croix og St. Thomas, der fra 1600-tallet til 1917, hvor Danmark solgte øerne til den amerikanske stat, var en dansk koloni. Danske rigmænd etablerede sukkerplantager, og øgede dermed ikke kun deres egen formue, men hele Danmarks økonomi. Rigdommen skabtes imidlertid af slavegjorte, der blev sejlet til øerne fra Afrikas østkyst for at leve under umenneskelige forhold i den danske koloni. Selv efter Danmark, som det første land i verden, i 1803 forbød transatlantisk slaveri, fortsatte undertrykkelsen – og i praksis også salget af slavegjorte internt på øerne frem til 1848 – i et stærkt klasseopdelt samfund, der var præget af udbredt racisme.  

Hvem fortæller historien og hvorfor? 

På Det Kgl. Bibliotek findes mange kilder til Caribiens kolonihistorie: Bøger og breve, postkort og fotografier med overvejende danskeres billeder og beskrivelser af øerne. Beskrivelserne og afbildningerne er skabt i en særlig tid, med en særlig kunstnerisk æstetik. Og så er de typisk produceret med særligt ønske om at fortælle en bestemt, opportun historie. De er således ikke neutrale vinduer til fortiden. 

Hvad er Det Hemmelige Selskab for Historie? 

Selskabet består af en mindre gruppe nysgerrige mennesker, der mødes på biblioteket – og du er inviteret til at være med! Du kan deltage i et enkelt møde eller allerede nu melde dig til alle forårets tre. 

Hver gang indleder vi med et kort, direkte streamet, engagerende oplæg fra en historiker, forsker eller formidler fra et af Danmarks museer og samlinger. Herefter er ordet frit, men mødelederen hjælper gerne med at guide samtalen.  

Det kræver hverken mere end almindelig nysgerrighed eller viden at deltage. Og der skal ikke læses bøger eller andet på forhånd, men måske får du lyst til at læse videre bagefter. I hvert fald bliver du præsenteret for titler og links til selv at undersøge videre.      

Kommende møder i Det Hemmelige Selskab for Historie  

Torsdag 4. april 2024, kl. 16.30-18:00 
Dansk heksehistorie og museet Hex! – oplæg ved Lulu Anne Hansen, ph.d. leder af Historieenheden, overinspektør, Sydvestjyske Museer 

Torsdag 2. maj 2024, kl. 16:30-18:00 
Hungerkrigen - Septemberforliget og den danske model – oplæg v/ historiker og formidlingsvært Kristian Bonde Jørgensen, Arbejdermuseet 

Tilgængelighed 

Mulighed for at trække sig: Ja 
Niveaufri adgang: Ja  
Handicapvenligt toilet: Ja 
Teleslynge: Nej – kontakt biblioteket på bibliotek@aalborg.dk eller tlf.: 9931 4300 senest 3 dage før arrangementet for lån af mobil teleslynge.  

Læs mere om tilgængelighed og planlæg dit besøg på Hovedbiblioteket – via dette link.

Vi arbejder hele tiden på at forbedre tilgængeligheden på vores biblioteker, så har du andre særlige behov eller spørgsmål til arrangementet, kan du skrive til os på bibliotek@aalborg.dk eller ringe på tlf. 99314300. 

Samlet antal tilmeldte: 8

Kontaktinformation til arrangør

Aalborg Bibliotekerne
Tlf: +45 99314300
bibliotek@aalborg.dk

Kontaktinformation til arrangør

Aalborg Bibliotekerne
Tlf: +45 99314300
bibliotek@aalborg.dk